Sunday-Learning: Belajar Lagi Tentang 'Berhala'


Dalam dua hari ini ada sesuatu yang mengganggu di kepalaku. Bukan, bukan sakit kepala yang bisa diobatin pake paracetamol, tapi sebuah kesadaran akan sesuatu yang bikin aku merenung. Berhala.

Jadi kemarin itu aku habis terlibat pelayanan di sebuah pembinaan untuk adik-adik mahasiswa semester akhir. Sebenarnya aku sudah mengiyakan pelayanan ini sejak tahun 2020. Lalu entah mengapa, kira-kira seminggu sebelum hari-H, aku kayak dihantui ketakutan dan pertanyaan-pertanyaan keraguan terhadap diriku sendiri. Berhala acceptance (penerimaan) seperti terngiang-ngiang di dalam pikiranku. Aku jadi bertanya-tanya juga kan ke diri sendiri: apa motivasimu terima pelayanan ini? Apa kamu lagi ngerasa dibutuhkan? Ini membingungkan, karena apakah aku sedang melakukan refleksi pribadi, atau lagi marahin diri sendiri?

Dalam beberapa hari menuju hari-H pelayanan kemarin aku gak putus-putusnya berdoa minta pertolongan Tuhan, dan tetep tanya: is it the right thing You want me to do, Lord? Karena kalo enggak mending aku mundur aja. Tapi kemudian aku ingat lagi bahwa alasanku menerima pelayanan ini adalah karena aku secara pribadi sudah menikmati pimpinan dan penyertaan Tuhan dalam proses menemukan panggilan hidup. Sampai sekarang prosesnya masih ongoing kok, karena aku belajar bahwa panggilan hidup dalam Tuhan itu bukan sebatas tentang kita akan jadi apa kelak, apa jabatan kita, apa profesi kita, tapi gimana kita sendiri percaya sama Tuhan dan berserah sama pimpinan-Nya ketika kita lagi mengusahakan pencarian bidang pekerjaan itu sendiri. So far ini yang aku nikmati, dan aku gak ragu untuk membagikannya. Ini menjadi alasan kuat bagiku untuk enggak mundur dan tetap maju menggembalakan adik-adik yang Tuhan kasih menjadi bagianku.

---

Pagi ini, tetiba kepikiran mau coba cari tau sedikit tentang berhala. Mengatasi berhala. Seperti yang tadi aku bilang di atas, bahwa berhala penerimaan masih terus terngiang di dalam kepalaku. Kadang kesel juga gitu sama diri sendiri. Satu sisi aku itu tergerak untuk menolong orang lain, tapi karena keberdosaanku, motivasinya kadang suka ngeblur dan belok malah jadi mengharapkan penerimaan dan pengakuan 💔. Bersyukur, hasil googling pagi ini membawaku ke salah satu artikelnya John Piper di situs www.desiringgod.org berjudul: "Discerning Idolatry in Desire: 12 Ways to Recognize the Rise of Covetousness". Sambil ditemenin lagu "Berkat KemurahanMu" yang dinyanyiin NDC Worship--lagu worship favoritku banget untuk saat ini, btw--aku terenyuh dan menangis baca artikel bapak John Piper. Aku mengakui ada beberapa berhala yang masih aku genggam dan itu menggangguku untuk menikmati Tuhan secara sungguh-sungguh. Jadilah aku doain dan belajar untuk serahin si idolatry itu, dan aku juga ingin bagikan isi artikel tersebut yang menolongku untuk mengidentifikasi sejauh mana kenikmatan dalam hidup yang kita rasain itu bisa jadi berhala (Pak John, ijin copas yes 🙏).


***


DISCERNING IDOLATRY IN DESIRE
12 Ways to Recognize the Rise of Covetousness
(Written by John Piper, teacher & founder of desiringGod.org)


Most of us realize that enjoying anything other than God, from the best gift to the basest pleasure, can become idolatry. Paul says in Colossians 3:5, "Covetousness is idolatry."

"Covetousness" means desiring something other than God in the wrong way. But what does that mean--"in the wrong way"? The reason this matters is both vertical and horizontal. Idolatry will destroy our relationship with God. And it will destroy our relationships with people.

All human relational problems--from marriage, family, and friendships to neighbors, classmates, and colleagues--all of them are rooted in various forms of idolatry, that is, wanting things other than God in wrong ways.

So here is my effort to think biblically about what those wrong ways are. What makes an enjoyment idolatrous? What turns a desire into covetousness, which is idolatry?

1. Enjoyment is becoming idolatrous when it is forbidden by God.

For example, adultery and fornication and stealing and lying are forbidden by God. Some people at some times feel that these are pleasurable, or else we would not do them. No one sins out of duty. But such pleasure is a sign of idolatry.

2. Enjoyment is becoming idolatrous when it is disproportionate to the worth of what is desired.

Great desire for non-great things is a sign that we are beginning to make those things idols.

3. Enjoyment is becoming idolatrous when it is not permeated with gratitude.

When our enjoyment of something tends to make us not think of God, it is moving toward idolatry. But if the enjoyment gives rise to the feeling of gratefulness to God, we are being protected from idolatry. The grateful feeling that we don't deserve this gift or this enjoyment, but have it freely from God's grace, is evidence that idolatry is being checked.

4. Enjoyment is becoming idolatrous when it does not see in God's gift that God himself is more to be desired than the gift.

If the gift is not awakening a sense that God, the Giver, is better than the gift, it is becoming an idol.

5. Enjoyment is becoming idolatrous when it is starting to feel like a right, and our delight is becoming a demand.

It may be that the delight is right. It may be that another person ought to give you this delight. It may be right to tell them this. But when all this rises to the level of angry demands, idolatry is rising.

6. Enjoyment is becoming idolatrous when it draws us away from our duties.

When we find ourselves spending time pursuing an enjoyment, knowing that other things, or people, should be getting our attention, we are moving into idolatry.

7. Enjoyment is becoming idolatrous when it awakens a sense of pride that we can experience this delight while others can't.

This is especially true of delights in religious things, like prayer and Bible reading and ministry. It is wonderful to enjoy holy things. It is idolatrous to feel proud that we can.

8. Enjoyment is becoming idolatrous when it is oblivious or callous to the needs and desires of others.

Holy enjoyment is aware of others' needs and may temporarily leave a good pleasure to help another person have it. One might leave private prayer to be the answer to someone else's.

9. Enjoyment is becoming idolatrous when it does not desire that Christ be magnified as supremely desirable through the enjoyment.

Enjoying anything but Christ (like his good gifts) runs the inevitable risk of magnifying the gift over the Giver. One evidence that idolatry is not happening is the earnest desire that this not happen.

10. Enjoyment is becoming idolatrous when it is not working a deeper capacity for holy delight.

We are sinners still. It is idolatrous to be content with sin. So we desire transformation. Some enjoyments shrink our capacities of holy joy. Others enlarge them. Some go either way, depending on how we think about them. When we don't care if an enjoyment is making us more holy, we are moving into idolatry.

11. Enjoyment is becoming idolatrous when its loss ruins our trust in the goodness of God.

There can be sorrow at loss without being idolatrous. But when the sorrow threatens our confidence in God, it signals that the thing lost was becoming an idol.

12. Enjoyment is becoming idolatrous when its loss paralyzes us emotionally so that we can't relate lovingly to other people.

This is the horizontal effect of losing confidence in God. Again: Great sorrow is no sure sign of idolatry. Jesus had great sorrow. But when desire is denied, and the effect is the emotional inability to do what God calls us to do, the warning signs of idolatry are flashing.

For myself and for you, I pray the admonition of 1 John 5:21: "Little children, keep yourselves from idols."

(Taken from articles "Discerning Idolatry in Desire: 12 Ways to Recognize the Rise of Covetousness". Written by John Piper. desiringGod.org)


***


Oh ya, sebelumnya aku juga pernah nulisin tentang berhala dalam relasi. Itu juga banyak copas dari salah satu buku retreat gitu, hahaha. Monggo baca di sini yaa:


Semoga ini menolong kita (aku juga, karena aku sering baca tulisan-tulisan blogku sendiri, wk) untuk aware sama berhala-berhala yang mungkin muncul dan bikin kita makin jauh dari Tuhan--Sang Pemberi Kepuasan sejati. Once kita udah peka, aware, gaada lagi yang bisa dilakukan selain menyerahkan si idolatry-idolatry itu ke tangan Tuhan dan minta tolong pada-Nya supaya kita mampu menikmati Dia dalam segala aspek hidup kita, and let Jesus at the center of it all, Jesus be the center of my life. From beginning to the end, it will always be, it's always been You, Jesus. From my heart to the Heavens, Jesus be the center. It's all about You, yes it's all about You.

Happy sunday! 🌱

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Lagu yang Tak Hanya Menyentuh Hati, Tapi Sampai Menyentuh Jiwa

Hanya Bisa Tersenyum Miris

The Story Of Mine: Deretan Hadiah Berharga dari Tuhan, Tumpeh-Tumpeh!

Belajar dari Film "Monsters University": Sebuah Refleksi Pribadi

KISAH SAHABAT (bukan judul film)